Videopostupy a fotopostupy
Videopostupy řeknou vždy za vše:
dort mašinka Tomáš - https://www.youtube.com/watch?v=zPtHUeE3eIA&
dort včelí medvídci - https://www.youtube.com/watch?v=A1CAcD57z5Q&
dort Bořek stavitel - https://www.youtube.com/watch?v=afXwK44Fz0Y&
dort medvídek Pooh a Ijáček - https://www.youtube.com/watch?v=KNqXnNHWBSE&feature=related
dort Pat a Mat - https://www.youtube.com/watch?v=_LJlHcgGUQ4&feature=related
dort s ovečkou Shaun - https://www.youtube.com/watch?v=XZmY102koXw&feature=related
Jednotlivé postupy:
medvídek Me to ycou -https://www.kosternovi.eu/dorty/dorty.asp?klic=104
modrošedý medvídek -https://www.kosternovi.eu/dorty/dorty.asp?klic=223
hnědý medvídek - https://www.lorna.estranky.sk/clanky/fotopostupy/macko_-macik_-medvedik______
labutě - https://www.tortyodmamy.sk/svadobne-labute
podklad kamínky - https://www.tortyodmamy.sk/content/potlac-pod-gerberou
Kala - https://dorty.artmama.cz/node/45719#comment-265949
orchidej - https://picasaweb.google.com/Bohus73
lilie - https://www.tortyodmamy.sk/content/kalie-na-drotikoch
Pat a Mat - https://dorty.artmama.cz/node/44474
prsa - https://www.kosternovi.cz/dorty/dorty.asp?klic=108
tučňáčci - https://www.kosternovi.cz/dorty/dorty.asp?klic=168
lepší tučňáčci - https://vimeo.com/2153021
figurky ze čtyřilístku - https://dorty.artmama.cz/node/57111 https://dorty.artmama.cz/node/57112
tady najdete úplně vše (různé postavičky), jen k tomu potřebujete slovník - https://www.kuharka.ru/talk/kladovka/kulina/4736.html?p=21/
jak nahradit strukturovanou fólii (krajka) - https://peceni.info/dal-i-napady-s-krajkou
čokoláda ozdoby - https://www.kosternovi.cz/dorty/dorty.asp?klic=240
bludišťe - https://cakecentral.com//gallery/454543 https://www.youtube.com/watch?v=wo9jOkRIqtM&feature=related
krteček - https://www.dortydorticky.cz/viewtopic.php?id=611
lvíček - https://www.dortydorticky.cz/viewtopic.php?id=790
kravička - https://www.dortydorticky.cz/viewtopic.php?id=787
medvídek - https://www.dortydorticky.cz/viewtopic.php?id=1022
Cukroví
Domácí marcipán
Marcipán si vyrábím sama od základu, používám metodu 1:1
- sušené mléko - polotučné
- moučkový cukr
- fondán
- kapka oleje
- trochu bílku
- mandlové aroma
Vše zpracuji dohromady, hmotu na chvilku nahřeji v mikrovlné troubě, pro změkčení hmoty. Ještě jednou pořádně vypracuji, až je marcipán pěkně pružný. Když chceme mít lepší pružnost přidávám fondán. Pravidlo pro dobrý marcipán: Když se důkladně vypracuje, krásně se s ním pracuje.
Modeluji různé kytičky a potahuji celý dort.
PUNČOVINA
Punčovina se vyrábí ze zbytku korpusu, nejlepší je namíchaný kakaový a bilý korpus. Přidáme trošku krému, marmeládu, rumového aroma a kakao. Vše musíme řádně propracovat, aby se hmota spojila. Punčovinu používám na modelování dortů. Může se i dát pod plochu marcipánu pěkně se pak na ní vyhlazuje povrch. Punčovina je dobrá věc, spíše urychlí v některých modelovacích prácí.
Šablona na tenisky
Tyto tenisky se mi velice líbí a snad i brzy je také vyzkouším. Jsou krásné v růžové barvě nebo světle modrounké, které se hodí na křtiny nebo pro jiné příležitosti. Postup bude jednoduchý. Vytiskneme si šablonu a vystřihneme si jednotlivé obrázky, vyvalíme si plochu na 3-4 mm. Vykrojíme si dané díly a postupně poslepujeme k sobě. Musíme ještě vytrořit tkaničky a prošněrujeme a je HOTOVO :)
Tvarování různých dortů
Jestli děláme nějaký atypický dort, tak si pomůže tím, že si na internetu najdeme nějaký obrázek a vytiskneme si ho. Vystřihneme si po obvodu šablonu. A podle něj vykrojíme korpus, je to jednoduché a také ušetříme peníze za formu. Takhle postupujeme i s marcipánem, když chceme vytvořit nějaký obrázek. Vystřihneme si všechny detaily a potom skládáme jako puzzle. Takhle vypadal můj první vykrajovaný obrázek, není to sice dokonalé, ale teď vím jak na to, určitě je dobré mít po ruce černou potravinářkou fixu, je to lepší pro hezčí vzhled. Okraje jsem zvýraznila tmavou čokoládou...
Semifréda
Se mi líbí už tím, jak dobře vypadají. Postup je o trošku náročný něž ostatní dezerty. Co k tomu potřebujeme, musíme si vyrobit formičky. Ty uděláme z pet flašky jak je etiketa, tak použijeme jen ten rovný povrch. Vystřihneme si proužky, široké 2,5 cm a stočíme do kulata, dá se vybobit i z nějakého pevnějšího materiálu. Plast je pevný a pružný a ten právě potřebujeme aby se dobře vykrajoval korpus. Pásky si nastřihejte podle své fantazie, jak chcete mít velké semifreda.
Korpus:
- 3 vejce
- 12 dkg cukr krupice
- 6 dkg polohrubé mouky
- 6 dkg hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- 3 lžičky kypřicího prášku
- kakao
Náplň:
- 3 smetany ke šlehání
- 2 želatinopvé ztužovače (dr. oetker)
- jahodová marmeláda
!!! Dobře si přečtěte na kolik ml je želatinový ztužovač za studena a odvažte si ho. Jinak hrozí, že dortíky neztuhnou a budete muset jíst všechno lžičkou !!!!
Želatina:
- želé v prášku - červené
- cukr
- voda
...Přesný návod na obalu od želatiny...
Korpus pečeme na pečícím papíru! Vyvarujeme se, že se nám tenká vrsta přilepí k plechu. Vykrojíme s pomocí formičkou spodní díl dezertu. Přeneseme si vykrojený korpus i s formičkou na plochu, kde budeme následně plnit. Náplň si dáme do cukrářského pytlíku a plníme formičku, necháme si tam místo na jahody a na polití želatiny. Necháme vše řádně stuhnout a pak ze spodní strany formičky tlačíme směrem nahoru. Můžeme ještě ozdobit zbylou vyšlehanou smetanou a kousky jahod. Viz foto...